Zomer Carnaval Rotterdam

Op zaterdag 29 juli neemt kunstinstelling TENT voor de derde keer deel aan het Rotterdamse Zomercarnaval. Voor deze editie maakt choreograaf Alida Dors een parade geïnspireerd op de rol van dans in Afro-Caribische begrafenisstoeten. De parade met meer dan dertig dansers verbindt de politieke kracht van hiphop met het Caribische carnaval als moment voor het herbeleven en voorzetten van culturele tradities.

De parade van Alida Dors verbindt een hiphopidioom met de rol van dans in Afro-Caribische begrafenisstoeten. Daarin worden dierbaren als teken van eerbied en respect met opzwepende dans en muziek naar het graf gebracht, om kwade geesten af te schudden en het leven te vieren. Dors verbindt de vorm van het dansend afscheid nemen met de protestcultuur van hiphop. Ze laat haar dansers uitgelaten afscheid nemen van een onderdrukte positie en ten grave dragen wat hen ervan weerhoudt te zijn wie ze willen zijn. Op sommige plekken in de wereld heeft de rouwstoet er nog een politieke lading bij gekregen: zij die tijdens het leven wellicht onzichtbaar waren vanwege hun sociaaleconomische klasse zorgen er voor dat ze op weg naar hun laatste rustplaats wél gezien worden. Dors draagt haar boodschap uit in een uitbundige hiphopchoreografie met doodskisten en teksten. Zij omarmt de rol van het Caraïbische carnaval als moment voor het herbeleven van Afro-Caribische culturele tradities en als publiek podium waarop sociale verhoudingen en machtsrelaties op zijn kop worden gezet. 

credits

Een samenwerking tussen TENT & BackBone 

Choreografie: Alida Dors
Stylist: Isis Vaandrager
Ontwerp teksten & tekeningen: Brian Elstak & Laser 3.14
Muziek:  DJ Lovesupreme & Boven de Sterren Koraal 

Partners: HipHopHuis Rotterdam, Solid Ground Amsterdam, Urban House Groningen en Haags Hip Hop Centrum, dancecrew La Familia, BackBone | Alida Dors.

Met dank aan: The Art of Impact, DUCOS, Stichting Zomercarnaval, BankGiro Loterij Fonds/Stichting DOEN. 

agenda

  • Rotterdam