Bronnen

Hiphop is gevoed door de eeuwenoude tradities van de Afrikaanse diaspora,  waarin taal meer is dan woorden alleen. Wie het zegt, wanneer het gezegd wordt, en hoe het gezegd wordt is belangrijk. Dat geldt ook voor de taal in Speak Up!

Klassieke hiphop albums
Titels van klassiek hiphopalbums, zoals  Fear of a black Planet van Public Enemy, Ready to die van The Notorious B.I.G., en Mama’s Gun van Erykah Badu zijn te herkennen in o.a. het decor. In de hiphop wordt vaak juridische taal gebruikt, bijvoorbeeld in Reasonable Doubt van Jay-Z en Death Certificate van Ice Cube. Zo wordt taal die tegen je gebruikt wordt van jou.  

Rituele taal
De tekst wordt in Speak Up ingezet als rituele taal - bezwerend, soms opzwepend. Het zijn mantra’s, spreuken, gebeden en biechten. De scene met Donna is een biecht waarin zij haar kwetsbaarheid en falen toegeeft. Door haar overgave wordt haar zwakte kracht, en haar pijn vreugde. Dit spiegelt de kracht van de hiphop, een cultuur die onbeschaamd de kwetsbaarheid en pijn van de Afro-Amerikaanse onderklasse heeft blootgelegd en nu wereldwijd een van de  belangrijkste culturele stromingen is geworden.

Tijdens de fluisterscene, met Surinaamse woorden zoals watra, wordt er verwezen naar de Wasi, een ritueel bad waarmee in de Winti het slechte wordt weggewassen. Het water wordt gekruid met bloemen, parfum en kruiden. 

Black Lives Matter
In een lied gezongen door Maciej wordt een citaat van de zwarte schrijfster Zadie Smith gesampled: “I feel like the Black Lives Matter movement is part of that reradicalisation of the civil rights movement, saying, we are our people and we will protect our people.”

 ‘’I can’t breathe’’, in de voorstelling door Carla uitgesproken, verwijst naar de herhaalde uitroep van de Amerikaan Eric Gardner tijdens zijn arrestatie waarbij een agent hem een nekklem gaf. Eric overleed na zijn arrestatie. De zin verwijst ook indirect naar de dood van Mitch Henriquez, die in Nederland na zijn arrestatie overleed.  

Trump
Trump’s inaugurele rede wordt gesampled in een lied waarin de dansers zich vol energie en blijheid lijken over te geven aan zijn woorden, die vaak voor meerdere interpretaties vatbaar zijn. 

A change is gonna come
In de scene waarin Bilal het woord tot de zaal richt, maar door de vervorming van de microfoon bijna niet te verstaan is, spreekt hij de tekst uit van het iconische nummer van Sam Cooke A Change is Gonna Come.  Cooke schreef dit lied toen hij in de jaren zestig tijdens een tournee met zijn familie werd geweigerd door een whites-only hotel in Louisana. Het lied is een belangrijk lijflied van de zwarte Amerikaanse burgerrechten beweging.

Fear of a Black Planet

Iconisch klassiek hiphop album van Public Enemy

Ready to Die

Iconisch klassiek hiphop album van Notorious B.I.G.

Mama's Gun

Iconisch klassiek hiphop album van Erykah Badu

Things Fall Apart

Iconisch klassiek hiphop album van The Roots

Damn

Iconisch hiphop album van Kendrick Lamar 

Black Lives Matter

Het logo van The Black Lives Matter Movement

Black Lives Matter

Protestanten van de Black Lives Matter Movement 

A change is gonna come

Het iconische nummer van Sam Cooke