Nieuws

Show your BackBone

Speak up!

This is not te time to be silent

Dans jij in de volgende BackBone voorstelling?

Stagiair gezocht

BackBone zoekt stagiairs voor de grote zaal voorstelling Riot! (man/vrouw/ genderneutraal) Vanaf nu kun je je aanmelden voor de auditie waarvan i.v.m COVID-19 de datum later bekend wordt gemaakt. Daarnaast is BackBone altijd opzoek naar nieuw talent. ⠀⠀⠀
 

Wat we zoeken: Hiphop is je basis, maar je durft voorbij vorm te denken en te bewegen. Je beschikt over meerdere dansstijlen en kunt ons verrassen met een combinatie die rauw is. Jouw bijdrage aan het artistieke proces is essentieel en je beschikt daarom over een open karakter met lef. ⠀⠀⠀
⠀⠀⠀
Over Riot: In de dansvoorstelling Riot maakt Alida Dors de onrust van de wereld voelbaar. Met het onderbuikgevoel van een opstand komen dans, spoken word, film en live muziek samen. Riot is een voorstelling over mensen, over ons, over jou in het spanningsveld van opstand, woede en hoop. ⠀⠀⠀
⠀⠀⠀
Aanmelden via: productie@backboneconnects.nl⠀⠀⠀
t.a.v. Alida Dors⠀⠀⠀
Onderwerp email: Auditie + jouw naam⠀⠀⠀
Aanmelden inclusief: motivatiebrief, CV, max. 3 foto’s en een link naar⠀⠀⠀
videomateriaal⠀⠀⠀
Start repetities: naar verwachting eind november-december 2020⠀⠀⠀
Auditie datum wordt later bekend gemaakt. ⠀⠀⠀

Alida Dors nieuwe artistiek leider van Theater Rotterdam

Groot nieuws voor BackBone, choreograaf en theatermaker Alida Dors wordt de nieuwe artistiek leider van Theater Rotterdam. Met ingang van april 2020 zal zij vorm geven aan de artistieke koers van het huis. Dors is een van de pioniers van de urban dans in Nederland, en laat zich in haar werkpraktijk leiden door een sterk geloof in wederkerigheid, saamhorigheid en nieuwsgierigheid. Als theatermaker en choreograaf heeft Dors een goede reputatie en stevig netwerk opgebouwd in zowel binnen- als buitenland.

Met de aanstelling van Alida Dors als artistiek leider, zet Theater Rotterdam een belangrijke stap in de ambities voor een grensverleggend, eigentijds en open theater, geworteld in de culturele en intergenerationele diversiteit van wereldstad Rotterdam. Met de keus voor Alida Dors is bewust gekozen voor een maker uit eigen gelederen, met enthousiasme ondersteund door de gehele organisatie en het makersensemble. Walter Ligthart, algemeen directeur Theater Rotterdam: “Alida is met haar dansgezelschap BackBone al enige tijd als maker verbonden aan Theater Rotterdam. Zij werkt op het snijvlak van tekst, dans, performance en muziek en zoekt steeds naar vernieuwing. Haar engagement en verbindend vermogen sluiten naadloos aan bij onze ambities  en haar krachtige visie op de toekomst van Theater Rotterdam maken haar uitermate geschikt als artistiek leider.”

Alida Dors: “De afgelopen 20 jaar is mijn werk gevoed door de hiphophouding; met lef ben ik steeds op zoek naar dialoog en onorthodoxe verbinding. Ik belichaam een inclusieve visie op de wereld en theater in het bijzonder. Mijn visie sluit aan bij de ambities van Theater Rotterdam, en zal deze ambities tegelijkertijd uitdagen. Voortbouwend op de al aanwezige kennis binnen Theater Rotterdam, wil ik me sterk maken voor een theater dat midden in de diverse stad Rotterdam staat. Een theater dat door middel van zijn programmering en producties een bijdrage levert aan het publieke debat en gesprek, om zo de reikwijdte en de impact van het theater te vergroten.”

Sinds 2015 is Alida Dors als maker verbonden aan Productiehuis Rotterdam en sinds de fusie in 2017 aan Theater Rotterdam. “Ik voel mij sterk verbonden met de stad Rotterdam. Familie, vrienden, de hiphop undergroundscene en mijn verdere artistieke ontwikkeling brengen mij al jaren naar deze stad. Ik houd van het rauwe randje van de stad en zijn mentaliteit.”

Or Die Trying recensies

BacBone in het nieuws

De reacties over onze krachtige energieke voorstelling Or Die Trying stromen binnen! Zo heeft Djuna Kramer van de theaterkrant geschreven "Een sterke, inspirerende voorstelling, over een strijd die niet gevoerd moet worden uit wanhoop en agressie, maar uit liefde" en liet het Parool weten dat Alida het krachtige repertoire van vier sportvrouwen prachtig afzet tegen de moves van de ijzersterke urban dancers. Ook Movement Exposed en I Love Theater waren erg te spreken over onze voorstelling.

Or Die Trying is van start gegaan en is te zien t/m 24 januari 2020

Luister naar het vooronderzoek van Alida

Backbones eerste podcast


 

Wist je dat we speciaal voor de voorstelling een podcast hebben gemaakt? Zowel met de interdisciplinaire voorstelling als de podcastreeks wil Alida inzoomen op de eerste migratiestroom die naar Nederland is gekomen en de twee generaties die daarop volgen. Welke strijd geven ouders door aan hun kinderen om weerbaar te zijn in de wereld van nu? Welke strijd die ouders gevoerd hebben is relevant om weerbaar te zijn in deze tijd? Luister naar Alida's inspirerende gesprekken met o.a. haar vader, Guillaume Philibert (Filling Pieces), Marga Weimans, Jetty Mathurin en Nicole Terborg.

Volg onze podcast op Apple podcast, PodNL of Spotify