Nieuws

Built for it: the final

Al vaker riepen we: dit is de allerlaatste voorstelling van Built for it! Maar steeds kwam er weer een mooie gelegenheid... Met als hoogtepunt de eregalerij van het Rijksmuseum waar we dansten tussen de Rembrandts en Vermeers. En kort geleden nog, na de speech van minister Bussemaker op de jaarlijkse conferentie Cultuur in Beeld in Rotterdam (bekijk de video!). Hoewel we voorzichtig zijn geworden, lijkt deze maand dan echt de allerlaatste voorstelling van Built fot it gedanst te worden. Vrijdag 20 januari, in De Meervaart, tijdens het Theaterweekend. Tot dan!

Auditie: BackBone zoekt danseres

Voor de nieuwe voorstelling True Colors is dansgezelschap BackBone van choreografe Alida Dors op zoek naar een sterke en fysieke danseres met lef en een open karakter. Ze beschikt over meerdere dansstijlen en durft voorbij vorm te denken en te bewegen.  Ze heeft ruime ervaring opgedaan als danseres in dansvoorstellingen. De bijdrage van de danseres aan het artistieke proces is essentieel.

In haar werk vermengt Alida Dors elementen van de hiphop met een eigentijdse danstaal. Waar er in de hiphop vaak enkel vanuit de emotie en de show wordt gecreëerd, is Alida van begin af aan op zoek naar een andere zeggingskracht. Zij kijkt verder dan alleen de techniek, stapjes en trucs, rekt de spanningsboog op, brengt het spektakelgehalte terug tot een minimum om daadwerkelijk tot de essentie te komen. BackBone’s dansers zijn vaak performers met een tweetaligheid, ze beheersen een hiphopdansstijl en hebben zich ook een andere danstaal eigen gemaakt. Daarnaast zijn het opvallende personality’s. In de overtuiging dat dans verandering kan creëren en sociale cohesie kan bevorderen, zet BackBone dans in om sociaal maatschappelijke kwesties aan te kaarten en verschillende groepen bij elkaar te brengen.

Lees meer...

BackBone viert dubbele structurele subsidietoekenning

De grote glimlach op ons gezicht zal voorlopig niet verdwijnen! Deze week kregen we het goede nieuws dat we structurele subsidie krijgen van zowel het Amsterdams Fonds voor de Kunst als van het Fonds Podiumkunsten. Beide voor de komende vier jaar! Het AFK roemde de ‘intelligente verbinding tussen hiphop en andere genres’ en de ‘duidelijke eigen signatuur die een grote oorspronkelijkheid heeft’. Het FPK prees onder meer de belangwekkende maatschappelijke thema’s van onze voorstellingen en de hoge uitvoeringskwaliteit van het dansersensemble. Wat zíjn we trots en vereerd dat beide fondsen hun vertrouwen in ons hebben uitgesproken. Dank AFK, FPK, iedereen achter en vóór de schermen, maar vooral ook jullie, ons publiek! De komende jaren gaan we ervoor!

Built for it op de Parade en NPO2

Terwijl de voorbereidingen van onze nieuwe voorstelling True Colors al in volle gang zijn, heeft de tournee van Built for it nog een mooi zomers staartje gekregen met een voorstelling (festivalversie) op de Parade! In Rotterdam zocht journalist en DJ Andrew Makkinga ons op en maakte een reportage voor Podium on tour. Kijk hier de uitzending terug (vanaf de 20e minuut)! Deze week zie je ons nog op de Parade in Utrecht en 13 t/m 16 augustus in Amsterdam. Verder staan we ook nog op het podium van het Vondelpark Openluchttheater. Check de agenda in deze nieuwsbrief voor alle bijgeboekte data!

Laatste kans om Built for it te zien

Het einde van een tournee doet altijd een beetje pijn. Daarom zijn we erg blij dat er nog een aantal shows bij zijn gekomen! Zo staan we zondag 15 mei met een korte versie van Built for it op het grootste dansevent van Rotterdam: Rotterdam Danst en in de zomer reizen we mee met De Parade - mede mogelijk gemaakt door Productiehuis Rotterdam!